14 november 2017

De BBQ-boekenkast

Het internet is een machtige bron van informatie, je kan er alles wel vinden als je weet hoe dat je moet zoeken. En toch gaat er niets boven een paar mooie en goede old-fashioned (kook)boeken. Al is het alleen maar om inspiratie op te doen en ideeën te op te doen. Hieronder staat boeken waarvan ik persoonlijk vind dat je deze echt eens moet doorbladeren (of in de winkel, of thuis of bij iemand die ze op de boekenplank heeft staan).

Dit zijn niet alleen maar bbq boeken (wel het meerendeel) maar ook andere naslagwerken die veel inspiratie kunnen geven of super complete naslag werken.

BBQ-sauzen, rubs & marinades
ruim 200 recepten om je vingers bij af te likken
Steven Raichlen
BBQ-sauzen, rubs en marinades is een onmisbaar boek voor iedere BBQ-fan!

Marinades, rubs en sauzen zijn smaakboosters die de gerechten van iedere fervente BBQ'er karakter, persoonlijkheid, diepte en ziel geven.

Steven Raichlen geeft je in zijn bestseller meer dan 200 recepten voor de allerbeste marinades, rubs en sauzen. Leer hoe je zuur, olie en smaken in evenwicht kunt brengen in een marinade, zodat het vlees mals blijft en aan de buitenkant die heerlijke explosie van smaken geeft. Wanneer gebruik je een natte marinade en wanneer kun je beter kiezen voor een droge rub? Wat zijn de voordelen van glazuren? Wanner moet je vlees juist infuseren met smaken? Het komt allemaal aan bod in BBQ-sauzen, rubs en marinades.
BBQBijbel
van asperges tot zwezerik
Julius Jaspers
BBQbijbel is hét naslagwerk voor de barbecueliefhebber
Barbecueën is populairder dan ooit tevoren. Waar vroeger een barbecue uit spareribs en worst bestond, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn hierbij inmiddels net zo geliefd. In BBQbijbel laat barbecuekoning Julius Jaspers aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto's en heldere iconen zien wat er allemaal mogelijk is en geeft hij zijn 250 meest geliefde recepten prijs.
De beste BBQ-recepten ter wereld
Steven Raichlen
De beste BBQ-recepten ter wereld van Steven Raichlen is een barbecuereis die je alle hoeken van onze planeet laat zien. Het biedt grilltradities uit bijna 50 verschillende landen, en 200 van 's werelds meest authentieke en smaakvolle recepten.

De beste BBQ-recepten ter wereld biedt het hele spectrum van de kunst van het grillen: hete grills, exotische smaken, gedreven grillmeesters, beroemde restaurants en de beste brandstoffen, gereedschappen en technieken.
De Zilveren Lepel
Anoniem
Zeg je Italiaans koken, dan zeg je De Zilveren Lepel. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Maar dit standaardwerk wordt ook steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks ook in het noordelijker deel van Europa echt Italiaans kunnen koken.
Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ
Steven Raichlen
Barbecuegoeroe Steven Raichlen leert je in zijn boek stap-voor-stap hoe je de lekkerste vleesgerechten op de grill klaarmaakt.
Het vuur de baas
alle geheimen van het BBQ Genootschap
Dennis "Noskos" van Koutrik
Het vuur de baas verzamelt de meest gestelde vragen op barbecuegebied in één boek. Welke barbecue moet ik aanschaffen? Wat is de juiste brandstof? Hoe steek ik mijn barbecue veilig aan? Hoe maak ik zelf goede rubs en sauzen? Wat heb ik nodig om mee te doen aan een BBQ-wedstrijd? Barbecue-autoriteit Dennis van Koutrik, oprichter van Het BBQ Genootschap, geeft antwoord op al deze vragen en laat je zien dat ook jij het vuur de baas kunt zijn.
In vuur en vlam
De lekkerste barbecue recepten
Lincoln Jefferson
Steek de barbecue aan, ga op avontuur en geniet. Uitgebreide verzameling recepten waarbij ook deskundig advies wordt gegeven voor het organiseren van de meest geslaagde barbecue aller tijden.
Koken met vuur
Niklas Ekstedt
De ultieme combinatie van lekker eten, ontspannen en de natuur komt samen in dit prachtige kookboek van de Zweedse topkok Niklas Ekstedt. De enige kok die alles op vuur kookt en daarin de enige echte expert is op zijn kookniveau. U hoeft daarvoor niet helemaal naar Scandinavië. Met de praktische tips en recepten van Ekstedt kunt u ook in uw eigen omgeving genieten van het smeulende vuur, het geknetter van brandend hout en de rook die de specifieke smaak meegeeft aan uw gerechten. Een heerlijk boek om thuis te gebruiken of tijdens familieweekenden. Niets ingewikkelds maar juist terug naar de primitieve methodes van weleer met makkelijk verkrijgbare ingrediënten en benodigdheden. Voor heerlijke avonden ontspannen met vrienden en familie. Laat het vuur het werk doen.
Rook!
culinair roken op de BBQ en andere rookkasten
Steven Raichlen
In het boek Rook! neemt bestsellerauteur en barbecue-goeroe Steven Raichlen je mee in de wereld van het roken. In Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken (kippers en ham) en koud-roken (zoals mozarella affumicata en Scandinavische zalm). Raichlen richt zich uitsluitend op het roken van gerechten - van gerookte vleeswaren en zeevruchten tot gerookte cocktails, specerijen en desserts. Je zult leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn, denk aan cheesecake, room, mayonaise, boter en ijs.
Smokey goodness
het ultieme BBQ boek
Jord Althuizen
Smokey Goodness is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met Smokey Goodness haal je het beste uit je BBQ. Met alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje. Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!
Smokey goodness 2
het next level barbecueboek
Jord Althuizen
Een boek boordevol 'ruige' bbq-recepten opgetekend tijdens zijn reis door Zuid-Amerika. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin Jord vertelt over zijn reisbelevenissen en de passie en hartstocht van de Latijns-Amerikanen voor koken op het vuur. Veel informatie over het fenomeen bbq naast verrassende recepturen oplopend van gemakkelijk tot meer ingewikkeld en van snel tot lang 'sudderen' boven vuur.
Vegetarische BBQ
125 originele gerechten voor bbq en grill
Steven Raichlen
Barbecueën is traditioneel verbonden met vlees. Daarom voelen vegetariërs zich vaak zo ongemakkelijk bij de heersende 'code' voor zomerse feestjes. En dat terwijl dat helemaal niet nodig is, dat bewijst dit boek, geschreven door iemand met kennis van zaken op barbecuegebied, die zijn sporen heeft verdiend over de hele wereld
Vleesbijbel
alles over rund & kalf, varken en lam
Gertjan Kiers
Vleesbijbel is hét naslagwerk voor de vleesliefhebber. Gertjan Kiers leert hoe je kwaliteit herkent, hoe je uitbeent, verdeelt, splitst en bereidt. Je zult lezen over het slachtproces, het rijpen, over mager en vet, over mals of stug. Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en stap-voor-stapfotografie leert deze meesterslager je de kneepjes van het slagersvak en geeft hij zijn favoriete vleesrecepten prijs, variërend in tijd en moeilijkheidsgraad.

Met zeer uitgebreide dank aan bol.com voor het beschikbaar stellen van publieke informatie.