Kerntemperaturen

Rauw vlees, gasten die de volgende dag een intieme relatie hebben met de porseleinen troon. We moeten er niet aan denken, zeker niet als het schoonfamilie is want dan blijft dit je eeuwig achtervolgend.
De oplossing? Een kernthermometer en dit handige overzicht…

Waar te beginnen? Ehm, laten we beginnen zoals iedereen het doet, waarom een beproefd concept en gestaafde cijfertjes zelf gaan uitvinden: Bedankt BBQ-Helden, Noskos en vele vele andere waarvan ik de gegevens gecombineerd heb. Mijn inbreng in dit geheel is een poging om de gegevens op een zo duidelijk mogelijk manier te tonen
Er zijn verschillende termen voor verschillende gaarheden van vlees. Om verwarring te voorkomen als je zoekt naar een bijvoorbeeld franse term en ik spreek over het algemeen in de engelse benamingen hier even een kort lijstje:

rund
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
Steak / vlees aan bot 50 – 52°C 52 – 58°C 60 – 63°C 65 – 67°C > – 70°C
worst         > – 70°C
rollade 50 – 52°C 52 – 58°C 60 – 63°C 65 – 67°C > – 70°C
Rosbief 46°C   53°C   58°C
Gehakt         > 70°C
Gehakt van steak 55 – 58°C   60 – 63°C    
 
Lam
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
Steak / vlees aan bot 50 – 55°C 55 – 60°C 60 – 63°C 65 – 67°C > 70°C
lamsgehakt         70 – 72°C
 
Varken
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
ribben         > – 70°C
schouder         > 70°C
vlees aan bot     60°C63°C   > 70°C
pulled pork         89°C
worst         > 70°C
rollade (schouder/filet)     62°C   > 70°C
gehakt         70 – 72°C
 
Wild
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
Wild zwijn
bout, rug of filet
        60°C
Hert en ree
bout, rug of filet
  55°C      
 
Gevogelte
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
kip/kalkoen filet         70 – 72°C
kip / kalkoen – rood vlees
dij, poot of vleugel
        85°C
Eend     65°C   79 – 82°C
Ganzeborst   65 – 70°C     80°C
Ganzepoot         80°C
 
Vis
  rare medium rare medium medium well well done
(gaar)
Tonijn   52°C      
Marlijn   52°C      
Zwaarvis   52°C      
Zalm   45°C      
Kabeljouw         60°C
Overige (wit)vis         65°C