Angus 3.14

Bron recept: eigen recept

Jullie hadden het gezicht moeten zien van mijn vriendin toen ik zei: Schat ik ga een Angus beef Pie maken. Een taart? O ja: hier in Nederland vertalen wij pie naar taart en denken dan gelijk aan zoete gerechten. Nee ik ga de Engelse hartige versie van een pie maken: Een afgedekt bakje van deeg met daarin een hartige vulling. Nu heb ik in een paar zinnen al 3 maal de benaming “pie” gebruikt en de wiskundigen onder ons zullen al gelijk de woordspeling zien in de titel van dit gerecht: Pi(e) = 3.14 (en nog een hele boel cijfers). Ik ben en blijf toch een beetje een nerd.

Dit recept heb ik gemaakt met de ongemarineerde Angus biefstukpuntjes welke beschikbaar waren gesteld door BBQuality.nl (in ruil voor onderstaande recept). De kans dan je het recept daar al gezien hebt is zeer groot.  Toen BBQuality contact met mij opnam met de vraag “wat kan je met Angus biefstukpuntjes” schoot gelijk door mijn hoofd dat ik ook iets anders wilde dan de standaard spiesjes.

’s Avonds zat ik op de bank met een glas whisky te bedenken wat voor gerecht nu eens net iets anders was, iets meer “out of the box”, en ik besefte me dat ik de inspiratie al in mijn hand had! Angus is een Schots runderras. Wat ligt er nog meer voor de hand om een mooie Schotse whisky erbij te gebruiken in een Engelse pie?

Na wat zoeken kwam ik ook nog eens een speciaal recept tegen voor het deeg van de pie: eentje met yoghurt.

Angus 3.14

Instructies

  1. Maak de champignonroomsaus maar kook deze verder terug dan voor een saus (ragout dikte) en laat deze goed afkoelen.
  2. Maak het pie-deeg en bekleed de ovenschaaltjes hiermee.
  3. Verdeel de Angus biefstukpuntjes over de schaaltjes, maal er peper en zout overheen en besprenkel ze met whisky.
  4. Verdeel hierover de champignon saus / ragout en plaats het deksel op de pie.
  5. Zoals ook in het recept van de pie staat (hieronder): Bak de pie's ongeveer 30 a 45 minuten indirect op 180°C op de BBQ.
  6. Serveer met een glas whisky en smakelijk!

Basis champignonroomsaus

Porties 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  1. Verhit de koekenpan of sauspan met wat olie en fruit hierin het sjalotje en de knoflook tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.
  2. Snijd ondertussen de champignons in plakken en voeg toe aan het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Bak op hoog vuur verder, totdat de champignons zacht zijn.
  4. Voeg nog wat roomboter toe en laat dit smelten
  5. Voeg de bloem toe. Zet het vuur wat zachter en bak nog enkele minuten verder om de bloem te laten garen. Blus dan af met de bouillon en slagroom.
  6. Laat inkoken tot de gewenste sausdikte.
  7. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

Pie Deeg

Ingrediënten

Extra benodigdheden

Instructies

  1. Mix alle ingrediënten (behalve de yoghurt) totdat het kruimelig wordt
  2. Voeg nu de yoghurt toe en kneed het tot een deeg
  3. Laat het deeg minimaal een half uurtje in de koelkast opstijven.
Verwerken
  1. Bereid de BBQ voor om op 180°C indirect te gaan BBQ'en
  2. Maak de gewenste vulling en laat deze afkoelen.
  3. Rol het deeg uit tot een plak. Snij of steek alvast het deksel (of dekseltjes) uit. Hou optioneel nog een klein plakje apart voor versiering.
  4. Maak weer een bal van het overige deeg, koel dit desnoods weer even en rol het wederom uit tot een plak.
  5. Bekleed hiermee de gewenste vormen (ovenschaal, muffinvormen, etc).
  6. Vul de "pie" met de afgekoelde vulling.
  7. Optioneel: maak versieringen van de overgebleven deeg en plak deze met wat losgeklopt ei op de deksels
  8. Plaats de deksels op de pie en knijp deze om de cm dicht.
  9. Plaats de pie in de BBQ (indirect) en bak deze af in ongeveer 30 a 45 min. Controleer vanaf de 30 minuten regelmatig hoe de pie er uit ziet.