Broodje Aziatische Red Pork worst.

Bron recept: eigen recept

Een paar dagen geleden viel een bericht op het internet mij op: Het lekkerste broodje worst van de BBQ.
Nou Grillfun dat is een stevige uitspraak.
Aangezien ik regelmatig wel eens voor de lol doe pokeren is er op zo’n uitspraak maar 1 gepaste reactie: Ik call je broodje en raise met mijn “broodje Aziatische Red Pork worst met homemade Atjar Tjampoer”.

Zonder te dollen: smaak is persoonlijk dus de kans is gewoon groot dat je Grillfun zijn broodje wel lekkerder dan die van mij…. maar daar kom je maar op 1 manier achter: Probeer ze beiden en laat ons weten welke je favoriet is.

In dit recept laat ik zien dat je met een paar simpele maar kleurrijke garnituren je van een simpel broodje worst een “Broodje Worst” maakt en steel je de show op het moment dat mensen een simpel broodje worst verwachten.

Broodje Aziatische Red Pork worst

Ingrediënten

Instructies

  1. Bereid de BBQ voor om heet te gaan grillen.
  2. Snij het bosuitje in hele fijne ringetjes en snij de bamboe scheuten ook iets kleiner mocht dat nodig zijn.
  3. Breek de kroepoek in stukjes van ongeveer 2x2 cm en hou je in om niet er van te gaan snoepen.
  4. Grill de worsten gaar en leg deze in een aluminium bakje of in een ovenschaal (als de rand maar hoger is dan de worsten.
  5. Bestrijk ze met de char siu saus en dek ze voor 5 minuten af met aluminium (door de hogere rand plakt de folie niet aan de worsten)
  6. Snij de broodje in de lengte van boven in (dus niet standaard overdwars) en beleg deze met atjar en de bamboe scheuten.
  7. Leg een worst erop en maak af met kroepoek en lente uit.
  8. En nu snel opeten anders wordt de kroepoep sompig.

Atjar tjampoer (acar campur)

Ingrediënten

Instructies

  1. Snij de kool zo fijn mogelijk maar grof raspen is nog beter.
  2. Snij de wortel julienne (dit betekend in dunne staafjes van 1-3 mm dik).
  3. Snij de ui in zo dun mogelijke ringen en halveer deze.
  4. Snij de rode paprika in zo dun mogelijke reepjes.
  5. Breng het water met de azijn en een snufje zout aan de kook en kook de kool, ui en wortel in ongeveer 7,5 gaar.
  6. Giet de groente af MAAR gooi het kookvocht niet weg!!!
  7. Laat het kookvocht afkoelen tot een temperatuur die laag genoeg is dat je kan proeven zonder je mond te verbranden.
  8. Atjar is een zoet/zuur mengsel dus we gaan nu eerst het vocht in de juiste balans brengen.
  9. Proef hoe zuur het kookvocht is: is het te zuur dan doe je er nog een beetje water bij en omgekeerd: niet zuur genoeg dan nog wat azijn.
  10. Voeg ongeveer driekwart van de suiker toe en proef weer of de balans naar je eigen smaak is.
  11. Voeg de overige specerijen toe en breng terug aan de kook en voeg de groente ook toe.
  12. Kook dit voor een minuut of 2 a 3.
  13. Schep de groente er uit doe deze in potten, duw deze goed aan.
  14. Vul af met het hete kookvocht en sluit de potten gelijk (door het heet afvullen en gesloten koelen trekken ze zich vacuum).
  15. Als de potten afgekoeld zijn, zijn te klaar voor gebruik maar laat ze liever nog een dag of 2 in de koelkast staan: dit komt de smaak ten goede.