Diamanthaas / jodenhaas (de basis bereiding)

Bron recept: eigen recept

Jodenhaas of te wel schouderhaas, jodenbiefstuk of diamanthaas heeft een verhaal. Dit stuk vlees heeft deze naam gekregen omdat het van de voorbout komt (zeg maar voorste helft van een rund). Maar dit verklaart mogelijk nog niet de verwijzing naar jood er in. Dit is niet racistisch bedoeld! Maar laten we voor de uitleg een stukje terug gaan in de tijd (een heel stuk).

Volgens de bijbel heeft Jacob ooit eens ruzie gekregen met een engel en een potje gevonden. Helaas won de engel en liet hij/zij Jacob met een ontwrichte heup achter (kreupel dus). Volgens de interpretatie van othodoxe joden is het dus non-done om vlees van de achtervoet (heup en dergelijke te eten). Dit is opgenomen in de regels van de kosher spijswetten.

Dat neemt niet weg dat ook orthodoxe joden van een biefstuk willen genieten, echter een biefstuk komt van de achtervoet. Zo is de jodenhaas ontstaan: een supermals en zeer smaakvol stuk vlees uit de schouder van een rund als vervanging van de normale biefstuk. Dit verklaard de namen Jodenhaas, jodenbiefstuk en schouderhaas. Ook de brug naar de naam diamanthaas is nu niet ver te zoeken. Jarenlang hebben joden de absolute meerderheid gehad in de diamanthandel in Antwerpen (het diamantkwartier). Om politiek correct te blijven zijn veel slagers en restaurants de naam diamanthaas gaan voeren om niet antisemitisme over te komen maar toch een duidelijke link te houden naar de oorsprong van dit stuk vlees.

Diamanthaas (jodenhaas)

Ingrediënten

Instructies

  1. Haal 4 uur vooraf de diamanthaas uit de verpakking, dep hem droog en maal er rijkelijk zout en peper overheen (beide zijden) en zet deze in de koelkast
  2. Bereid de BBQ voor op indirect op ongeveer 200°C.
  3. Plaats de diamanthaas indirect en voeg rookhout toe.
  4. Laat de diamanthaas liggen tot een kerntemperatuur van ongeveer 48°C.
  5. grill nu de diamanthaas boven de kolen, draai de diamanthaas regelmatig. Let er op dat de kerntemperatuur nu niet over de 53°C gaat.
  6. Laat nu de diamanthaas ongeveer 5 a 10 minuten rusten (de tijd dat je aan het grillen bent geweest is de rusttijd van het vlees heb ik ooit ergens geleerd).
  7. Extra tip: let tijdens het rusten op je lieftallige viervoeters: het scheelde 1 cm of de tanden van mijn eigen Garfield stonden in het vlees (nu was het in mijn vinger).