Vurige boerenkool

Bron recept: eigen recept / via Google

Door de titel van recept zou je misschien kunnen denken dat ik een pittige boerenkool bedoel. Maar nee, ik bedoel echt vurig! Terug naar de oorsprong van mijn passie. Koken op gevoel en zonder vaste tijden of regels of open vuur. Een beetje fikkie stoken, lekker koken en continue je vuur in de gaten houden en daarop inspelen. Heerlijk! Combineer dat met een frisse donkere avond en ik ben helemaal in mijn element. Heel eerlijk gezegd: de boerenkool zal even goed smaken als je het binnen klaarmaakt maar die beleving van het koken op vuur maakt het toch helemaal af in mijn ogen.

Boerenkool

Ingrediënten

Instructies

  1. Stook een mooi vuurtje.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in even grote stukken en spoel deze af.
  3. Doe de boerenkool in een koude Dutch Oven en leg hier de aardappelen bovenop. Giet de melk in de dutch oven en vul aan met met water tot de aardappelen net onder staan.
  4. Hang of plaats de Dutch Oven nu boven het vuur en breng de boerenkool en aardappelen aan de kook (zonder deksel)
  5. Vergroot of verklein de afstand van de Dutch Oven nu zodat het zachtjes kookt (dus geen wild kokend en spattend water) en laat dit koken voor een minuut of 10.
  6. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg deze boven op de aardappelen en kook nog een 15 minuten verder tot de aardappelen gaar zijn.
  7. De tijden zijn een richtlijn: je kookt met vuur, het kan sneller gaan maar ook langzamer.
  8. Zodra de aardappelen gaat zijn haal je de worst er vanaf en leg je deze onder aluminium folie aan de kant.
  9. Giet de aardappelen en bloemkool af (niet in de planten je hebt het kookvocht nog nodig) en doe de aardappelen en boerenkool terug in de warme Dutch oven en laat deze met deksel even aan de kant staan.
  10. Zet intussen een grote skillet boven het vuur en doe daar de boter en de spekjes in. Bak de spekjes uit.
  11. Terwijl de spekjes aan het bakken zijn kan je mooi de boerenkool al gaan stampen (zo fijn als je zelf wilt)
  12. Voeg de spek/boter en de azijn toe en roer alles goed door.
  13. Voeg al roerend een scheutje kookvocht toe om het de juiste "smeuïgheid" te krijgen en brenk op smaak met peper en zout.
  14. Leg de worsten terug op de stamppot en plaats de Dutch oven nog even terug boven het vuur om op te warmen (af en toe even worst aan de kant en omscheppen).
  15. Serveer met wat verse jus en de worst en smakelijk eten!