Tipsy Duck met licht pittige raggmunk en gegrilde witlof met peer.

Bron recept: eigen recept

Een uitdaging van de “The Lemon Kitchen” blog in samenwerking met “Duffy’s Delicatessen“: Wat zou jij doen met 3 verschillende marinades / dressings van The Whisky Sauce co? Zo’n uitdaging ga ik niet uit de weg en ik dook onder in mijn krabbelboekje….

Ik vond het tijd voor eens een culinair gerechtje met een knipoog. Voor alle studenten die op stap geweest zijn in Eindhoven: Jullie weten waar de naam vandaan komt ;). Vanuit die gedachte ben ik gaan denken en puzzelen. Eend was het uitgangspunt, maar ik wilde een heel gerecht neerzetten waarin, naast de whisky, twee prominente smaken aanwezig waren zonder elkaar te frustreren: zoet en pittig. Een heerlijke combinatie in mijn ogen maar ik wilde ze niet fuseren net als in een chili saus maar elk een eigen plek op het bord geven.

Eend wordt vaak als een echt wild recept gereserveerd met aardappelpuree of als aziatisch recept met wraps of noodles. Ik heb de laatste tijd veel aziatsch georienteerde gerechten gemaakt en gegeten en wilde zo doende terug naar de “wild” versie met aardappelen. Ik heb alleen een broertje dood aan aardappelpuree: het mondgevoel van puree geeft me al kippevel bij de gedachte…

En toch iets met aardappelen willen doen, ik maakte mezelf het echt niet makkelijk. Aardappelpartjes, kroketjes of frietjes waren mij iets te doorsnee. Rösti was een goed alternatief maar ik wilde weer niet te veel andere smaken er extra bij brengen zoals ui en spek. Raggmunk daar in tegen …..Raggmunk is een Zweedse benaming voor wat wij hier in Nederland gewoon aardappelpannenkoeken zouden noemen. Een combinatie tussen pannenkoek een aardappelen. Maar in mijn versie spice ik het geheel een beetje heter om een mooie tegen hanger te vormen voor al het zoete whisky geweld wat er op het bord zou gaan gebeuren.

Dit in combinatie met een zoet-bittere salade van gegrilde witlof en peer veroorzaakte alleen al bij de gedachte een gerommel in mijn buik.

Heel eerlijk gezegd doe ik aan deze wedstrijden of oproepen mee niet eens perse om te winnen (het is mooi meegenomen) maar om mezelf te triggeren tot het verzinnen en creëren van nieuwe gerechten. Ik wil de uitdaging aangaan en elke keer iets nieuws te verzinnen.

De officiële vraag was: wat zou je met deze 3 producten doen? 2 van de 3 had ik al verwerkt in mijn concept (de syrup en de scotch bonnet). Ik wilde echter geen regenboog van smaken op het bord knallen en juist de eenvoud laten spreken deze keer. De azijn mocht in mijn recept op de reservebank gaan zitten en niet mee spelen.

Tijd om het hele gerecht samen te stellen, uit te werken en kijken wat “het oordeel” was….

Het oordeel is dus positief geweest want de 3 flesjes staan nu bij mij op het keukenblok….

Tipsy Duck

Ingrediënten

Instructies

  1. bereid de BBQ voor op indirect op 180°C
  2. Meng voor de lak de wild fond met de Scotch Whisky Syrup en verwarm dit een klein beetje op een heel laag vuurtje.
  3. Snij het vel van de eendenborst in (tot bijna het vlees) in horizontale banen en maal wat (zee)zout hierover.
  4. grill de eendenborst aan beide kanten goudbruin boven de kolen. Grill eerst de filets met het vel naar beneden en maal wat zout en peper over het vlees.
  5. Mocht het "vlammen" door het druipende vet uit de huid sluit dan het deksel van de bbq om de vlammen te doven.
  6. Leg de eendenborst op de velkant op het indirecte gedeelte zover mogelijk weg van de kolen. En lak de vleeskant met de fond/syrup.
  7. lak na ongeveer een 4 a 5 minuten voor een tweede maal de vleeskant in met fond/syrup.
  8. Na in totaal 9 minuten leg je de filets op aluminiumfolie met de velkant naar boven en pak je ze in.
  9. Laat de filets ongeveer 9 minuten rusten.
  10. Kook de fond/syrup lak verder terug in tot "licht stroperig" saus. Gebruik deze saus als decoratie op het bord

Raggmunk

Ingrediënten

Instructies

  1. Maak van de gezeefde bloem, ei, melk en scotch bonnet saus een beslag.
  2. schil de aardappelen en rasp deze grof
  3. meng de aardappel rasp door het beslag
  4. vet een muffinvorm voor 12 muffins in met de roomboter en zet deze boven de kolen om heet te worden.
  5. verdeel met een vork het raspbeslag over de vorm (door het met een vork te doen neem je geen "overtollig" beslag mee) en druk het een beetje aan.
  6. bak de hoopjes ongeveer 2 a 3 minuten en kijk hoe stevig ze zijn geworden. Ze moeten stevig genoeg zijn om voorzichtig om te kunnen draaien.
  7. bak ze verder in de vorm totdat ze mooi goudbruin zijn (en gaar! - offer er desnoods 1 op om te controleren)
  8. Leg de koekjes onder aluminium folie om ze niet te veel af te laten koelen.

Gegrilde witlof met peer

Ingrediënten

Instructies

  1. Maak een dressing van de olijfolie, scotch whisky syrup en citroensap en breng op smaak met peper en zout.
  2. Halveer de witlof
  3. schil de peer, verwijder het klokhuis en verdeel in 4 parten.
  4. Smeer de peer en witlof royaal in met de dressing
  5. grill op een hete bbq de witlof en peer per kant ongeveer 5 a 7 minuten