King Sal-o-mon

Bron recept: eigen recept

De king Sal-0-mon is de koning onder de zalmburgers! 1 burger is genoeg voor 4(!) personen.In dit recept worden baked tommies en poor-mans-pesto gebruikt dus lees deze recepten ook goed door. Of leef je zelf helemaal uit met garnering en topping!

Dit recept is het eind resultaat van Een Italiaans georiënteerde zalmburger

Bereidingswijze:
keuken
bbq
beiden
Bent u een bbq'er of een keuken kok?
Kies hierboven de bereidinswijze u wilt zien voor dit recept

King Sal-o-mon

Instructies

  1. Leg de zalm een minuut of 15 in de diepvries om koud en steviger te worden.
  2. Rasp de schil van de citroen (probeer niet het witte onderliggende velletje mee te raspen, dit is wat bitter)
  3. Knijp citroen verder uit.
  4. Snij de sjalot in grove stukken (voor een vlees molen. OF snipper de sjalot heel fijn (voor een keukenmachine)
  5. Snij de zalm in blokken van circa 2 x 2 cm.
  6. Trek de gerookte zalm in reepjes en hou ongeveer 25 gram apart voor garnering.
  7. Meng in een grote kom de zalmfilet met de gerookte zalm, sjalot, een scheut citroensap en 1 a 2 theelepels citroen rasp.
  8. Maal dit met de vleesmolen of in de keukenmachine (niet te lang: mag geen puree worden.
  9. Voeg gekruid paneermeel toe tot je een farce krijgt wat iets slapper is dan rundergehakt en breng dit eventueel verder op smaak met zee zout
  10. Maak van de farce een viertal hamburgers
  11. en leg deze op een met folie beklede snijplank.
  12. Denk de burgers af met folie en plaats deze minimaal 15 minuten terug in koelkast.
BBQ bereiding
  1. Zorg dat je BBQ klaar is voor Hot & Fast (grillen dus)
  2. Grill de zalm burgers rechtstreeks boven de kolen ongeveer 4 a 5 minuten per kant (medium tot medium done). En begin alvast met het eerste gedeelte van het bouwen van de burger.
Keuken bereiding
  1. Zorg dat een grillpan goed heet is. Eventueel kan je de burger ook bakken in een normale pan of op een contactgrill (deksel niet dicht doen).
  2. Grill de zalm burgers rechtstreeks boven de kolen ongeveer 4 a 5 minuten per kant (medium tot medium done). En begin alvast met het eerste gedeelte van het bouwen van de burger.
Bouwinstructies
  1. Snij de ciabatta door
  2. Leg hierop de sla naar keuze
  3. Smeer de onderste helft in met de mayonaise
  4. Plaats hierop de burgers
  5. Leg een laag of streep Poor mans pesto over de burgers
  6. Garneer dit met bakked tommies en de zalmsnippers.
  7. Prik het deksel vast met de prikkers (waarop een tomaatje zit) en serveer met een paar schijfjes citroen ernaast

Bereidingswijze:
keuken
bbq
beiden
Bent u een bbq'er of een keuken kok?
Kies hierboven de bereidinswijze u wilt zien voor dit recept

Bakked Tommies

Ingrediënten

Extra benodigheden

Instructies

BBQ bereiding
  1. Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op een temperatuur van 180°C.
Keuken bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C
Algemene bereiding
  1. Snij de Tasty Toms in plakjes van ± 5mm dik
  2. Snij 1 teen knoflook in flinterdunne plakjes
  3. Pers 1 teen knoflook
  4. Voeg op gevoel een beetje olie, vers gemalen peper en grof gemalen zout toe
  5. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit ruim in de ovenschaal
BBQ bereiding
  1. Plaats de ovenschaal in de bbq voor ongeveer 10 a 15 min.
Keuken bereiding
  1. Plaats de ovenschaal in de oven voor ongeveer 10 a 15 min.
Algemene bereiding
  1. Spiek vanaf de 10 min regelmatig om te kijken of ze goed zijn

Bereidingswijze:
keuken
bbq
beiden
Bent u een bbq'er of een keuken kok?
Kies hierboven de bereidinswijze u wilt zien voor dit recept

Poor-mans-pesto

Ingrediënten

Extra benodigheden

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten zonder de olie in een keukenmachine en begin met dit fijn te malen.
  2. Voeg stapsgewijs scheutjes olie toe terwijl de machine draait.Er komt vocht uit de spinazie en olie (klein
  3. beetje) uit de cashewnoten. Je kan beter kleine beetjes tijdens het draaien toevoegen om de gewenste smeuïgheid tebereiken.
  4. Laat de machine doordraaien totdat de gewenste “fijnheid” bereikt is.
  5. Zet de pesto voor minimaal 12 uur in de koelkast