Lauwwarme gepofte bietensoep (borsjtsj) met gerookte zalm en ei

Bron recept: Ralph de Kok

Ralph de Kok blijft uren doorpraten als je hem zijn gang laat gaan… Gelukkig voor hem kon ook Roel (ik dus) er geen genoeg van krijgen! Er wordt een heerlijke borsjt en zalm gemaakt…

Dit was de originele introductie van RTL 4 over mijn televisie debuut. Ik heb “iets” met BBQ-en volgens sommige mensen en juist doormiddel van die hobby wilde ik Mevr. OsFa eens in het zonnetje zetten na alle sores die wij (ruw genomen) in de laatste 5,5 jaar mee gemaakt hebben.

Voor diegene die de uitzending gemist hebben even een hele korte samenvatting: jaren lang traject vanuit een kliniek om zwanger te worden wat na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gelukt is, gevolgd door een onderdruk in Sven zijn oren (meer als half jaar gezamenlijk een paar uur slaap per nacht door een kind wat misselijk is en draaierig is). Na al deze problemen begon het te kriebelen voor een tweede kleine dondersteen dus weer opnieuw het traject in met deze keer in 2017 een zwaar miskraam. Om het maar sarcastisch als de pest te zeggen: we konden onze lol op. Samen hebben we ons er doorheen gevochten waarbij Mevr. OsFa mijn rots in de branding was en dat mocht wel eens gezegd worden.

Genoeg met het emotionele gedeelte: je bent ongetwijfeld niet hier op deze pagina gekomen om dit te lezen maar om inspiratie op te doen met een lekker recept.

Het gehele recept is van Ralph de Kok! Ere wie ere toekomt
Echter ik heb niet de commerciële verplichtingen zoals hij dus ik heb twee recepten uitgezocht en erbij geplaatst welke hij doormiddel van sponsor producten moest maken. Mocht je geen zin hebben om deze “onderdelen” zelf te maken:
De inmaakkruiden zijn gebaseerd op de inmaak kruiden van Silvo en de Hoemoes is te koop van Maza.

Ik kreeg die dag een lekkere culinaire uitdaging voor mijn kiezen met een lauwwarme bietensoep (borsjtsj) met gerookte zalm en gerookt ei. Ik stond dus al om 08.00 ’s ochtend te watertanden en te poppelen om het te maken (en op te gaan eten). Onder aan de pagina vind je nog wat foto’s van de opnamedag.

Lauwwarme gepofte bietensoep (borsjtsj) met gerookte zalm en ei

Ingrediënten

Extra benodigdheden
Voor de saus

Instructies

  1. Maak een pekel voor de zalm van 1 deel zout en 1 deel suiker. Qua hoeveelheid moet je even inschatten hoeveel je nodig hebt.
  2. Pekel de zalm door een mooie laag pekel over de zalm te leggen en laat dit 2 uur staan
  3. Kook de eieren 7 minuten, laat deze afkoelen en pel ze.
  4. Snijd de minikomkommers en chioggia bietjes in dunne plakjes. Doe deze in het zoetzuur en ‘gaar’ ze ongeveer 30-60 minuten.
  5. Pof de rode bieten rechtstreeks in de gloeiende kolen. Voor middelgrote bieten duurt dit ongeveer 40 minuten. Draai ze elke 10 minuten.
  6. Doe de stukjes knolselderij, wortel, rode ui, peterselie, laurier en het klontje boter in een stuk aluminiumfolie en vouw het dicht.
  7. Zet het pakketje in de barbecue (in de kolen of eventueel op het rooster) en stoom deze gaar in circa 35 minuten.
  8. Haal de groenten uit de barbecue/kolen en laat de bieten 20 minuten afkoelen alvorens je deze ‘pelt’.
  9. Rook de zalm en de eieren. De eieren zijn na 20 minuten klaar en de zalm na 25 minuten bij een temperatuur van 70°C.
  10. Maak een pekelbad van de inmaakkruiden met 2 eetlepels grof zeezout en voldoende warm water en roer dit goed door zodat het zout oplost
  11. Doe de gerookte eieren in het pekelbad.
  12. Doe de gepofte en gepelde bieten en de inhoud van het pakketje in een blender.
  13. Draai de groenten fijn en voeg tijdens het draaien de bouillon toe.
  14. Voeg de mierikswortelpuree toe en maak op smaak met wat zout en een scheutje balsamicoazijn. (hou de borsjtsj lauwwarm door het in een bak in een koelbox te zetten -> zonder koelelement uiteraard)
  15. Maak de saus door de ingrediënten te mengen
  16. Verwijder de huid van de zalm voordat je deze op het bord legt!
  17. Maak de borden op met de soep, de zoetzure groenten, het gerookte ei, de waterkers, de zalm en de saus.

Inmaakkruiden basic

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten
  2. In een luchtdichte verpakking zijn de kruiden ongeveer een 3 maanden "houdbaar". Uiteraard langer maar na deze tijd gaat de kwaliteit van de kruiden langzaam aan achteruit.

Hummus met rode biet

Ingrediënten

Instructies

  1. Snij de rode biet in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm
  2. Pers de knoflook
  3. Pureer met een staafmixer alle ingrediënten tot een romige puree
  4. Breng op smaak met peper en zout