Iberico rack met mosterd balsamico

Bron recept: eigen recept

Van BBQuality.nl kreeg ik de vraag: Wat voor speciaals zou jij met een Iberico rack doen maar dan wel op zo’n manier dat “Henk op de hoek” ook de show kan stelen. Nou die vraag was niet aan dovemansoren gericht. Ik vind de verfijnde noterige smaak van Iberico een genot om te eten (en dus ook om klaar te maken). De uitdaging was alleen om mooi gerecht te maken waarbij de smaken van sauzen en kruiden niet de boventoon zouden gaan voeren ten opzichte van dit mooie Spaanse varken.

Voor mij stond al snel buiten kijf dat ik een Spaans gerecht wilde maken wat bol stond van de smaken maar allemaal als ondersteuning van het Iberico rack. Een tortilla de patatas is daar een perfect bijgerecht voor. Stevig, smaakvol maar niet overheersend. Het zelfde gold voor de gepofte tomaatjes.

Met de uitdrukking “Henk op de hoek” bedoel ik zelf dat het geen ingewikkeld recept is maar dan iedereen het kan maken. (Ik heb geen Henk op de hoek van de straat wonen dus ik bedoel er niemand persoonlijk mee)

Iberico rack met mosterd balsamico

Instructies

  1. Dep de iberico rack goed droog en maal er wat grof zout overheen. Laat dit (bij voorkeur een dag) in de koelkast staan zodat de rack een beetje opdroogt aan de buitenkant.
  2. Bereid de BBQ voor om op 110°C indirect te roken.
  3. Terwijl de kolen gloeiend aan het worden zijn gaan we deze al gebruiken om het vlees even aan te braden. Vlak voordat je de kolen in de BBQ stort leg je een rooster op de starter en braad je de rack een paar minuten per kant even aan boven deze hitte. Leg de rack nu even aan de kant terwijl je de BBQ zelf verder klaar maakt.
  4. Zodra de BBQ op temperatuur is voeg je je favoriete rookhout toe en plaats je de rack op het rooster (de “vrije” botjes naar de kolen toe).
  5. Bereid intussen de laksaus door de suiker, balsamicoazijn, mosterd, knoflookpoeder en uipoeder te mengen.
  6. Als de rack een kerntemperatuur van ongeveer een 45°C heeft breng je een enkele laag laksaus aan en laat je de rack verder doorgaren naar 60°C.
  7. Bij een kerntemperatuur van 60°C is het tijd om de rack van de BBQ te halen. Pak de rack losjes in met aluminium folie. Na ongeveer 10 min is het tijd om het vlees aan te snijden en te genieten!

Tortilla de patatas

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C of maak een BBQ klaar voor indirect gebruik klaar (ook 180°C)
  2. Schil de aardappelen en kook deze in ruim water met zout ongeveer een minuut of 5 en laat deze afkoelen. Als je geen zin in schillen hebt kan je ook voorgekookte aardappel schijfjes nemen.
  3. Pel en snij de ui in dunne ringen en snij de ringen in kwarten en pers de knoflook.
  4. Smelt in een pan de boter en bak hierin de ui en de knoflook voor een minuut of 2 a 3.
  5. Voeg de aardappelschijfjes toe en bak dit mengsel samen ook nog een 5 minuten zodat de aardappelen een bruin korstje krijgen.
  6. Kraak de peperbolletjes (als je geen vijzel hebt kan je ze ook in een dubbele diepvrieszak doen en je met een hamer uitleven).
  7. Kluts de eieren los en breng op smaak met zout en de gekraakte peper.
  8. Meng de afgekoelde aardappelen door het ei mengsel.
  9. Bekleed een ovenschaal of grote skillet met bakpapier en stort het mengsel hierin.
  10. Plaats de tortilla de patas in de voorverwarmde oven (of BBQ) en bak deze in ongeveer een half uur gaar.

Bakked Tommies

Ingrediënten

Extra benodigheden

Instructies

  1. Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op een temperatuur van 180°C.
  2. Snij de Tasty Toms in plakjes van ± 5mm dik
  3. Snij 1 teen knoflook in flinterdunne plakjes
  4. Pers 1 teen knoflook
  5. Voeg op gevoel een beetje olie, vers gemalen peper en grof gemalen zout toe
  6. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit ruim in de ovenschaal
  7. Plaats de ovenschaal in de bbq voor ongeveer 10 a 15 min.
  8. Spiek vanaf de 10 min regelmatig om te kijken of ze goed zijn