Kacang Belanda Selatan

Bron recept: eigen recept

Veel van mijn gerechten worden “geboren” op het moment van maken, een resultaat van geëxperimenteer met de producten welke ik op dat moment voorhanden heb. Maar niet dit recept. Vanaf het eerste moment dat ik Southern Dutch BBQ’s Pinch of Heat proefde wist ik dat ik deze wilde gebruiken op zoveel verschillende manier als ik maar kon bedenken en het liefste zo “out of the box” als mogelijk…

Al ruim 2 jaar loop ik te experimenteren met nootjes. Waarom? Ik hou nu eenmaal een knabbeltje ’s avonds op de bank. Ik heb al heel veel verschillende soorten gerookte noten gemaakt met verschillende soorten nootjes maar dit waren altijd redelijk eenvoudige uitvoeringen.

Toen ik de Pinch of Heat proefde voelde ik het gelijk: Dit is het missende ingrediënt voor een lekker pittig nootje. Een van mijn favoriete nootjes is Katjang Pedis (letterlijk vertaald pittige pinda) maar hoe maak je dat? Op zo’n moment ga ik altijd op zoek naar verschillende recepten om te kijken wat de overeenkomsten zijn om zo een eigen versie te maken. Na heel veel zoeken had ik 1 enkel recept gevonden. Niet echt een goede basis. Het voordeel is dat er binnen de BBQ scene een aantal jongens rondlopen / rondrijden met Indonesische roots. Gelukkig waren ze niet te beroerd om mij te helpen (waarvoor dank Danny en Huub). Wat blijkt nou Katjang is een vernederlandste versie van de echte naam Kacang (spreek uit als … je raad het al Katjang). Met die kennis ben ik er verder ingedoken en vond ik een hoop Indonesische recepten. Met behulp van Google translate flink zitten pielen en een aantal versies opgekrabbeld.

Maar dan heb je de theorie, nu de praktijk: proberen, proberen en nog eens proberen. Op het werk (mijn gewillige proefpersonen) moeten de nootjes op een gegeven moment wel de neus uitgekomen zijn. Vanaf de eerste versie die ik maakte was het “goed”, maar ik was opzoek naar “perfect” (voor zover dat mogelijk is).

Na 6 versies heb ik uit eindelijk een nootje kunnen maken welke ik ook durfde te laten proeven aan Southern Dutch BBQ. En godzijdank ze vonden hem lekker! En het meest bijzondere: Het is een recept geworden waar je maar 4 ingrediënten voor in huis moet halen.

De naam: Kacang Belanda Selatan!

Kacang betekend pinda en Belanda Selatan betekend Zuid-Holland: een eervolle verwijzing naar Southern Dutch.

Kacang Belanda Selatan

Ingrediënten

Extra benodigdheden

Instructies

  1. Kluts in een schaal het ei en 3 el Southern Dutch BBQ's Pinch of Heat rub.
  2. Zet de frietpan aan op 160°C.
  3. Meng de pinda's goed door het ei mengsel
  4. Leg op een ovenplaat een vel bakpapier en bestrooi dit met 2 eetlepels gezeefde bloem
  5. Schep hier de pinda's op.
  6. Zeef hier de overige bloem overheen en rol, schud en klieder de noten heen en weer totdat de nootjes allemaal mooi bedekt zijn met de bloem. Zorg er voor dat de nootjes zoveel mogelijk los van elkaar komen (ze willen nog wel eens per 2 a 3 aan elkaar gaan klonteren), pulk deze nootjes los van elkaar tijdens het kliederen.
  7. De ei, kruiden en bloem gaan nu een mooi droog beslag laagje rond de nootjes vormen.
  8. Frituur de nootjes in verschillende porties (1 a 2 handjes vol) ongeveer 3 minuten.
  9. Laat de nootjes uitlekken op keukenpapier terwijl je de temperatuur van de frietpan verhoogd naar de hoogste stand (bij mij was dat 190°C).
  10. Vervang het bakpapier op je ovenplaat voor een nieuw vel
  11. Frituur op 180 a 190°C de nootjes nu ongeveer een minuut en stort deze op het bakpapier.
  12. Strooi direct de laatste lepel Southern Dutch BBQ's Pinch of Heat rub hierover heen. Schud het geheel nog eens goed door en verdeel ze over de twee potjes (zou net moeten passen) terwijl ze nog heet zijn en sluit ze goed af.
  13. Zodra de nootjes afgekoeld zijn: smakelijk! (je kan mooi tijdens het afkoelen het frituurvet vervangen: dat gaat nodig zijn)