Moink Balls

Bron recept: bbq-nl (Den Noskos)

Op 2 augustus 2008 verscheen het eerste berichtje over MOINK Balls op het BBQ-Brethren Forum. Larry “BBQ-Grail” had een zak kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekruid met barbecue rub, omwikkeld met spek, dit alles vastgezet met een prikkertje en na een tijdje in de smoker, er saus over gedaan.
De MOINK Ball was geboren, MOINK komt van Moo en Oink, Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink van de Bacon.

Dit recept is een eigen draai aan de MOINK Balls die volgens de Noskos regel zijn gemaakt (google maar naar MOINK Noskos en daar vind je alle informatie).

Strik genomen mag ik mijn “gehaktballen met spek” dus geen MOINK noemen. Maar…. Hou in het achterhoofd dat alles wat met MOINKS te maken heeft, als een lolletje is begonnen en niet te serieus genomen moet worden.

MOINK Balls - Noskos style

Ingrediënten

Voor de “klassieke Saus
Tips

Instructies

Bereiding Saus
  1. Doe de frambozenjam, balsamico azijn en de knoflook in een pan met dikke bodem op een middel / laag vuur.
  2. Voeg fijngehakte Chipotles of cayennepeper naar smaak toe (let op dat cayennepeper even een paar minuten warmte nodig heeft om echt los te komen – wacht dus met proeven en extra toevoegen)
  3. Laat dit nog 10 a 15 min verwarmen (voorkom inkoken)
  4. Zeef de saus om de pitjes te filteren
Bereiding Ballen
  1. Meng de ingrediënten van de balletjes
  2. goed door elkaar.
  3. Draai hier balletjes van die iets kleiner dan een golfbal zijn.
  4. Bestrooi de balletjes met de rub.
  5. Snij de ontbijtspek reden door de helft.
  6. Omwikkel elk balletje met een half plakje ontbijtspek en zet deze vast met een prikker.
  7. Plaats de moinkballs een half uur in de koelkast om op te stijven.
  8. Plaats de moinkballs indirect (kernthermometer in een bal) en voeg het rookhout toe.
  9. Rook de ballen tot een kerntemperatuur van 60 °C.
  10. Doe de handschoenen aan (of je krijgt hele vieze handen).
  11. Haal de moinkballs door de saus (ja de ballen zijn heet dus doorwerken) en plaats ze terug op het rooster
  12. Zodra de ballen een kerntemperatuur van 70 °C hebben zijn ze klaar.