Smokey Winter Wassail

Bron recept: via Google / eigen recept

De koude nieuwjaarsnacht komt er aan, koude wind en lage temperaturen. Champagne is heerlijk om te toasten maar geeft niet veel warmte aan een verkleumd lichaam. Een mooi moment om een andere lang vergeten traditionele drank uit de mottenbollen te halen. Maar dan wel met een moderne BBQ twist: Een lekker warme rokerige wassail.Een wat? Een wassail, uit een donker middeleeuws verleden komt deze warme drank uit Engeland. Zoals vele Anglo-Saskische dranken vind de naam van het drankje zijn oorsprong op de “toast uitspraak” die er bij hoort. Wassail komt van de Anglo-Saksische groet : Wæs þu hæl (wish thou hail) – goede gezondheid is u toegewenst.

De basis voor de drank is appelcider en het recept is verrassend makkelijk te maken, het enige wat je nodig hebt is even een uurtje of twee geduld. Het onderstaande recept is een aangepast versie omdat ik uiteraard het recept een beetje eigen en BBQ wilde maken.

De wassail is een van de dranken van “The Brotherhood”.
Probeer ook eens de BBQ Bastard’s Gluhgin

 

 

Smokey Winter Wassail

Instructies

  1. Maak je BBQ klaar voor het gebruik van een dutch oven
  2. Meng alle ingrediënten in een dutch oven.
  3. voeg rookhout toe (fruitboom) en verwarm de drank (zonder deksel). Beperk het roken tot een kwartier maximaal: de rooksmaak moet subtiel zijn en niet overheersend
  4. Laat de drank een uur of twee heel zachtjes pruttelen (minimaal 1 uur)